Az első ásványaimat tizenéves koromban kaptam az akkor még működő recski ércbányában dolgozó bányászoktól. Többségük kvarc és kalcit volt, különböző ércekkel. Szépen mutattak az alkalmi vitrinben, de akkoriban nem igazán ejtettek rabul. Az első csiszolatokkal 2000. nyarán találkoztam, közöttük volt pár mátrai achát és jáspis is.

2001 tavaszán egy mátrai ametisztgyűjtés után megismerkedtem Ecsédi Istvánnal, aki akkor már több mint 20 éve csiszolta az ásványokat. Gyönyörű ásványgyűjteménye mellett megmutatta achát gyűjteményét is, akkor ott elkezdődött fanatikus rajongásom a mátrai achátok iránt.
Pista bácsival éveken keresztül jártunk a Mátrába és a Zempléni hegységbe achátokat keresni.


Tanácsai és tapasztalatai alapján sikerült az első komoly gépemet elkészítenem. Egy gépben volt a vágó, csiszoló és a polírozó gép.
Az az óta eltelt idő alatt több gép is készült, fekvő csiszoló, polírozó, vibrációs lapcsiszoló és még gömb késztéséhez alkalmas is. Gömbcsiszoló gép
A gépek mindegyike saját készítésű, leginkább azért mert Magyarországon nem kaphatóak ilyen gépek. Elkészítésük nem lehetetlen, ha valakit érdekelnek a részletek, írjon egy E-mailt ,szívesen segítek.

Magyarország magmás, vulkanikus eredetű hegységeiben több helyen lehet achátokat, kalcedont, jáspist, kvarckristályokat, hidrokvarcitot találni. Ezeket a felszínen, vagy kis munkával a felszín alól lehet gyűjteni.
Ha egy ilyen kívülről sokszor csúnya achát gumót, kalcedont vagy jáspist gyémántkoronggal elvágunk, majd 5-6 különböző finomságú csiszolótárcsával megcsiszolunk, majd polírozunk, akkor válik igazán láthatóvá a belsejében rejlő szépség.

Zsebe János

E-mail: hungarianachat@gmail.com

Főoldal