MEGJELENT MAGYARORSZÁG ELSŐ ÁSVÁNYCSISZOLÁSRÓL SZÓLÓ KÖNYVE!


Több mint 10 éve, hogy elkezdtem az ásványok csiszolást. A kezdetekben több barátom segitett abban, hogy hogyan is kezdjek hozzá a csiszoláshoz, ahogy belejöttem a munkába arra törekedtem , hogy egyre szebb, karcmentes csiszolatokat készitsek. Ez a mátrai achátok terén elég nehéz feladat, a gyöngyöstarjáni achátoknál a keménység egy darabon belül is változik köszönhetően a benne lévő egyéb ásványoknak.
Az évek alatt sok módszert kipróbáltam, rengeteg tapasztalatot szereztem a különdöző szerszámok terén. Amióta a lapom létezik és látogatják sok levelet kapok a csiszolással kapcsolatban.
Az ilyen tanácsot kérő levelek elgondolkoztattak azon, hogy kellene egy könyv amit elolvashat mindenki. Elkezdtem hát keresgélni, van-e Magyar nyelven ilyesmi irás. Több olyan ásványos könyv kapható amikben emlitést tesznek a csiszolatokról de ezek alapján nem lehet elindulni a csiszolás utján.
Az interneten néhol lehet találkozni angol nyelvű könyvekkel, ezek egy része csak egy-egy csiszolási módról ir, mint a Cabochon csiszolás vagy a Fazettázás, kevés van közöttük ami összefoglalja a módszereket,
bemutatja a gépeket, szerszámokat.

Ezek után határoztam el, hogy leirom amit eddig tanultam, tapasztaltam, kipróbáltam.
Az eredmény egy majd 50 oldalas irás lett, kápekkel kiegészitve.Az irás CD lemezen jelent meg a sok kép és a költségek miatt, a lemezen található a könyv mellett 3 képgaléria, egy a gépekkel, kettő pedig a Myagyarországi achátjaimmal, van két kisfilm is a lemezen ,
az egyiken a gömbcsiszolóm a másikon a vibrációs lapcsiszolóm látható működés közben.
A lemezről bővebb információ a hungarianachat@gmail.com E-mail cimen kérhető.


Néhány idézet a könyvből:


"Vizes vágógépeket kapunk a nagyobb barkácsboltokban, ezeket csempe vagy egyedi burkolóanyagok vágására használják, de ezeknek a gépeknek túl nagy a fordulatszámuk a keményebb ásványokhoz. A nekünk megfelelő fordulatszám hetes keménység esetén 1200 és 1400 fordulat között van percenként. Minél keményebb a vágnivaló anyag annál lassabban kell forognia a vágókorongnak. A labradoritot, opált egész jól lehet vágni 2000/perces fordulattal de a kvarcokhoz ez már nagyon magas ezért ezekhez a keménységű ásványokhoz 1400/ perces fordulatot használunk. A fordulatot ékszíj tárcsákkal tudjuk változtatni."

"A kiválasztott darabokat meg kell csiszolnunk ahhoz, hogy utána polírozhatóak legyenek. A csiszolás a legnehezebb feladat, több módszer van, amivel a vágott darabokról lecsiszolhatjuk a fölösleges részeket, eltüntethetjük a sokszor 1-3 mm-es egyenetlenségeket, amik mind vágás közben keletkeznek."

"Szaküzletekben vásárolhatunk mőkő-sírkő csiszolásra kifejlesztett csiszolótárcsákat, ezek készülnek különböző formákban és anyagokból, attól függően ,hogy milyen gépre szerelik azokat. A tárcsák anyaga lehet silicium-carbid és gyémánt szemcse is. Az ilyen formára gyártott tárcsákat karos csiszológépekre szerelik amikkel nagy 2-4 m2-es felületeket csiszolnak. Alakjuk korong vagy téglalap, és több darab van egyszerre felszerelve egy arra alkalmas gépre."

"A polírport az előzőleg megnedvesített filckorongra ecsettel felkenjük és a csiszolatot kézzel rányomjuk. Ha az eddigi munkánk alapos volt 1-3 perc alatt a felület tükör sima és fényes lesz! A korongra időnként újra port kenünk, és ha kezd kiszáradni, megnedvesítjük. Ezt ecsettel vagy kis spriccolóval tehetjük meg, vigyázva, hogy ne legyen sok a víz, mert ha elázik a polírpor akkor könnyen lemosódik a filc korongról."