MEGJELENT MAGYARORSZÁG ELSŐ ÁSVÁNYCSISZOLÁSRÓL SZÓLÓ KÖNYVE!


A 2000-es év közepén kezdtem el az ásványok vágását és csiszolást. A kezdetekben több barátom segitett abban, hogy hogyan is kezdjek hozzá a csiszoláshoz, ahogy belejöttem a munkába arra törekedtem , hogy egyre szebb, karcmentes csiszolatokat készitsek. Ez a mátrai achátok terén elég nehéz feladat, a gyöngyöstarjáni achátoknál a keménység egy darabon belül is változik köszönhetően a benne lévő különböző ásványoknak.
Az évek alatt sok módszert kipróbáltam, a kezdeti síkcsiszolás után elkészültek az első cabochonok. Ezek csiszolása már teljesen más gépparkot igényelt,később megtanultam a gömbcsiszolást ami egy összetett vágási és csiszolási munka. A sok év alatt rengeteg tapasztalatot szereztem a különdöző eszközök készítése és haszálata terén, kipróbáltam az elérhető szerszámok nagy részét, terveztem és gyártattam speciális gyémánt szerszámokat is.

Mióta a lapom létezik és az érdeklődők látogatják sok levelet kapok a csiszolással kapcsolatban.
Az ilyen tanácsot kérő levelek elgondolkoztattak azon, hogy kellene egy könyv amit elolvashat mindenki. Elkezdtem hát keresgélni, van-e Magyar nyelven ilyesmi irás. Több olyan ásványos könyv kapható amikben emlitést tesznek a csiszolatokról de ezek alapján nem lehet elindulni a csiszolás utján.
Az interneten néhol lehet találkozni angol nyelvű könyvekkel, ezek egy része csak egy-egy csiszolási módról ir, mint a Cabochon csiszolás vagy a Fazettázás, kevés van közöttük ami összefoglalja a módszereket, bemutatja a gépeket, szerszámokat.

Ezek után határoztam el, hogy leirom amit eddig tanultam, tapasztaltam, kipróbáltam. Az eredmény egy majd 50 oldalas irás lett, képekkel kiegészitve.
A elmúlt 6-7 évben többen érdeklődtek vágó és csiszológépek iránt, a saját magam által épített és használt gépek után elkészültek az első eladásra szánt berendezések is, magán emberek és intézmények is vásárlóim közé tartoznak, építek vágó és daraboló gépet, síkcsiszoló és polirozó gépet, cabochonok formázásához kis,asztali vágógépet , cabochon csiszoló gépet...



Az irás CD lemezen jelent meg a sok kép és a költségek miatt, manapság PDF formátumban is elérhető!
Írásom beszerezhetőségéről és a vágó-csiszoló eszközökről bővebb információ a hungarianachat@gmail.com E-mail cimen kérhető.


Néhány idézet a könyvből:


"Vizes vágógépeket kapunk a nagyobb barkácsboltokban, ezeket csempe vagy egyedi burkolóanyagok vágására használják, de ezeknek a gépeknek túl nagy a fordulatszámuk a keményebb ásványokhoz. A nekünk megfelelő fordulatszám hetes keménység esetén 1200 és 1400 fordulat között van percenként. Minél keményebb a vágnivaló anyag annál lassabban kell forognia a vágókorongnak. A labradoritot, opált egész jól lehet vágni 2000/perces fordulattal de a kvarcokhoz ez már nagyon magas ezért ezekhez a keménységű ásványokhoz 1400/ perces fordulatot használunk. A fordulatot ékszíj tárcsákkal tudjuk változtatni."

"A kiválasztott darabokat meg kell csiszolnunk ahhoz, hogy utána polírozhatóak legyenek. A csiszolás a legnehezebb feladat, több módszer van, amivel a vágott darabokról lecsiszolhatjuk a fölösleges részeket, eltüntethetjük a sokszor 1-3 mm-es egyenetlenségeket, amik mind vágás közben keletkeznek."

"Szaküzletekben vásárolhatunk mőkő-sírkő csiszolásra kifejlesztett csiszolótárcsákat, ezek készülnek különböző formákban és anyagokból, attól függően ,hogy milyen gépre szerelik azokat. A tárcsák anyaga lehet silicium-carbid és gyémánt szemcse is. Az ilyen formára gyártott tárcsákat karos csiszológépekre szerelik amikkel nagy 2-4 m2-es felületeket csiszolnak. Alakjuk korong vagy téglalap, és több darab van egyszerre felszerelve egy arra alkalmas gépre."

"A polírport az előzőleg megnedvesített filckorongra ecsettel felkenjük és a csiszolatot kézzel rányomjuk. Ha az eddigi munkánk alapos volt 1-3 perc alatt a felület tükör sima és fényes lesz! A korongra időnként újra port kenünk, és ha kezd kiszáradni, megnedvesítjük. Ezt ecsettel vagy kis spriccolóval tehetjük meg, vigyázva, hogy ne legyen sok a víz, mert ha elázik a polírpor akkor könnyen lemosódik a filc korongról."